Manifest
MANIFEST EN DEFENSA DE LA DEMOCRÀCIA INTERNA I EL NACIONALISME VALENCIÀ
Per un BLOC amb valentia
La militància del Bloc Nacionalista Valencià enfrontem un Congrés Nacional que no es planteja com un altre més, sinó que, tal com hem pogut observar en diferents declaracions de membres de la direcció del nostre partit als mitjans de comunicació, l'objectiu és refundar el nostre partit (començant per un canvi de nom) o, fins i tot, reformular la idea política del valencianisme o el nacionalisme valencià que representa el nostre moviment.
Al mateix temps, però, no hem vist que hi haja la intenció que aquesta voluntat de fer canvis en profunditat s'estenga a totes les àrees i tots els àmbits en què podem millorar el funcionament del nostre partit, sinó que, tot al contrari, els missatges i les accions que hem vist aquests darrers mesos s'han centrat en aspectes estètics, així com també han reiterat vicis i males pràctiques que créiem ja pròpies del passat i de la vella política. En aquest sentit, doncs, no volem que aquest anunci de "refundació" del partit es faça en clau gattopardista; és a dir, no volem que tot canvie per tal que no canvie res. Hem d'analitzar en profunditat i de manera participativa què hem de millorar i què no, quines són les nostres fortaleses i quines les debilitats.
És per això que realitzem aquesta crida. Perquè volem millorar el Bloc Nacionalista Valencià. Perquè, més enllà de qui diu que el nacionalisme és una ideologia vella, obsoleta o passada de moda, pensem que els valors fundacionals del valencianisme estan més vigents que mai.
Així, reclamem un BLOC:
1.- Participatiu. De baix cap a dalt. Un partit en el qual la militància siga l'actiu més important. Un partit que torne a il·lusionar totes les persones que el formem.
Per això volem -per al Congrés Nacional i per al funcionament quotidià del nostre partit- que s'habiliten tots els mecanismes possibles que permeten la participació amb totes les garanties de tota la militància del BLOC, d’una forma integral en tots els òrgans de participació orgànica, des de les assemblees locals, passant pel Consell Nacional i arribant, és clar, fins al Congrés Nacional.
En aquest sentit, trobem imprescindible que, davant de la pandèmia de la Covid-19 que estem patint, s'habiliten mecanismes de participació no presencial que permeten que tota la militància del nostre partit -siga grup de risc o no, es trobe amb un impediment sanitari o no, etc.- puga decidir en un Congrés tan transcendental del nostre partit com és aquest que es planteja com a refundació.
Cal recordar, fet i fet, que el nostre Congrés Nacional ja s'hauria d'haver celebrat, si no fos per les circumstàncies tan excepcionals que vivim i que han provocat un daltabaix en tots els àmbits, quotidians o no. Així, hem pogut veure com, tant en l’àmbit privat com en les institucions públiques, de la nit al dia, tot allò que se'ns deia o que estava escrit negre sobre blanc que era inherentment o inevitablement presencial passava a realitzar-se amb mitjans telemàtics. Plens d'Ajuntaments, votacions a les Corts, al Congrés espanyol... També, és clar, dins del nostre partit.
En definitiva, allò important no són els mitjans (si un debat ha de ser o no cara a cara física, cosa que ja veiem que no es pot garantir sanitàriament, però), sinó que allò fonamental és que tota la militància tinga el seu dret de participació garantit; dret que és el més bàsic i sagrat de la democràcia.
2.- Militància activa i decisiva. Just abans de la declaració d'emergència sanitària, a principi de març, estava prevista una consulta (exclusivament telemàtica, a propòsit) per part de la direcció del partit per triar el nou nom que tindria la nostra formació després d'aquest Congrés de refundació. Considerem, però, que no es tracta d'una iniciativa encaminada a la participació real de la militància, ja que no se'ns ha preguntat primer a ningú si volem canviar el nom del nostre partit.
Aquest és l'ordre lògic dels factors per prendre qualsevol decisió que es vulga participada i consensuada: primer cal acordar si hi ha una necessitat d'un canvi i, després, cal decidir en quins paràmetres, com i cap on s'aplicarà.
Així doncs, reclamem un referèndum per copsar la voluntat real de la militància sobre la necessitat de canviar-li el nom al partit, sense apriorismes ni fets consumats.
3.- Nacionalista. Pot semblar una obvietat, però, si militem en un partit polític -i, concretament, en aquest partit polític-, és perquè som nacionalistes. Nacionalistes valencians i valencianes; és a dir, que considerem que el País Valencià és la nostra nació i ens comprometem a fer avançar la consciència política pròpia de la nostra sobirania, tot fent avanços institucionals cap a la nostra plena llibertat com a poble.
Recentment, hem assistit a les eleccions nacionals de Galiza i Euskadi, en les quals hem pogut comprovar que, lluny de ser un problema, les sigles i la defensa del nacionalisme en el seu discurs han estat fonamentals per assolir uns resultats històrics. Que la consciència nacional d'aquells pobles estiga més avançada que la dels valencians i les valencianes (molt més a Euskadi; no tant a Galiza, però) no pot ser un argument per fer-nos fer passes enrere, ja que entrarem, de totes totes, en un cercle viciós: no fem avançar el nacionalisme polític perquè no avança la consciència nacional i la consciència nacional no avança perquè no fem avançar el nacionalisme polític.
Són els moviments polítics els qui creen institucionalment les nacions, raó per la qual pensem que és més vàlida que mai la nostra reivindicació del nacionalisme valencià, sense pors i sense complexos, com a banderes de llibertat en tots els àmbits que són (nacionals, sí, però també personals, socials, culturals, econòmics...). Davant d'un Estat que ha mostrat el seu rostre més autoritari i que, lluny de voler esmenar-se, encara aprofundeix aquesta regressió, hem de mostrar-nos ferms per tal que el nostre poble ens veja com el que som: la seua garantia per combatre la involució democràtica que patim.
4.- Avantguarda democràtica. Per això, hem de donar exemple intern amb la màxima participació democràtica de les bases, i exportar aquest model cap a la nostra societat. En aquest sentit, és vital per a la qualitat democràtica del sistema polític valencià que s'elimine la injusta tanca electoral del 5% del vot vàlid a nivell autonòmic, com a llindar per aconseguir representació a les Corts, una barrera que va establir el règim del 78. Cal dir, així mateix, que es tracta de la més restrictiva de tots els sistemes electorals d'arreu de l'Estat. De fet, si des de les primeres eleccions nacionals de 1983 ens haguérem regit amb la LOREG, el valencianisme polític hauria estat sempre present al nostre Parlament.
Cal establir aquest objectiu com a prioritat per dues raons. La primera, per ètica i compromís democràtic, ja que, en siguem o no nosaltres els damnificats, no és acceptable que al voltant d'un 10% del cens es quede fora de les institucions de representació, com ja va passar en les eleccions de 2003 o 2015. La segona, però, també per estratègia i compromís polític amb el valencianisme, ja que la nostra situació electoral actual no ens pot fer amnèsics de la nostra pròpia memòria històrica.
5.- Volem que l'elecció del Secretariat Nacional siga directa i de tota la militància, per a la qual cosa demanem que s'habiliten tots els mecanismes necessaris, tant presencials com telemàtics. Vivim una situació sanitària excepcional que no ens ha d'impedir poder exercir el dret d’elecció de la nostra direcció per als propers anys.
Com a conclusió, manifestem que tots aquests objectius estan en les nostres mans. O depenen directament de nosaltres i de la nostra voluntat i anàlisi col·lectiva o es tracta de fites al nostre abast.
En resum:
1.- Volem un sistema de participació amb totes les garanties i per a tota la militància en el Congrés Nacional del BLOC. Que no es quede ningú sense poder expressar-se per culpa d'aquests temps extraordinaris de pandèmia que vivim. Per això demanem que s'habiliten els mecanismes (telemàtics o presencials) que ho faça possible.
2.- Demanem un referèndum previ al Congrés en què es pregunte a la militància si vol canviar-li el nom o no al Bloc Nacionalista Valencià.
3.- Reivindiquem el discurs nacionalista. Si militem en un partit polític -i, concretament en aquest partit polític-, és perquè som nacionalistes; és a dir, que considerem que el País Valencià és la nostra nació i ens comprometem a fer avançar la consciència política pròpia de la nostra sobirania.
4.- Exigim que s'elimine la injusta i antidemocràtica tanca del 5% autonòmic per accedir a les Corts.
5.- Volem que l'elecció del Secretariat Nacional siga directa i de tota la militància, per a la qual cosa demanem que s'habiliten tots els mecanismes necessaris, tant presentacials com telemàtics.
Només demanen, això sí, un requisit: la valentia. I aquesta és la condició que els i les sotassignants d'aquest manifest proposem per a aquest nou BLOC que ha de començar a caminar en el proper Congrés Nacional.
Vols adherir-te? Ompli el formulari ací
Signants
Andreu Banyuls
Mònica Alvaro
Miquel Bononat
Sergi Ferrús
Josep Llàcer
Teresa Garcia
Israel Palma
Rafa Carrió
Vicent Xavier Vila
Vicent Baydal
Pau Perez
Mari Carme Ronda
Jordi Sarrià
Julio Llorca
Joan Antoni Martínez
Marian Sánchez
Dolores Peris
Toni Parra
Paco Perez
Andreu Soler
Pep Fenollar
Josep Malonda
Josep Sendra
Vicent Fernandez
Paco Miquel Fernandez
Josep Albert
Ricad Chulià
Oscar Peris
Pep Peris
Meritxell Peris
Gemma Peris
Jaume Talens
Luis Oscar Garcia
Maties Marin
Pilar Ros
Laura Morant
Maria Fuster
Miquel Joan
Alicia Blasco
Jordi Davó
Lola Banyuls
Alex Crespo
Toni Costa
Xavier Molina
Antoni Hernandis
Josep A. Server
Josep Marzo
Joan Aureli Mansanet
Josepa Montagut
EMili Clemente
Lluís Pastor
Xelo Palomares
Salvador Blasco Peris
Vicent Morelló
Jesús Ferrando
Joano Baudés
Felipe Aparisi
Bonifaci Marco
Tomàs Zaragoza
Benja Soler
Joan Manuel Prats
Rosa Alemany
Cristina Alemany
M. Gràcia Molés
Vicent Estruch
Josep Vicent Martínez
Pasqual Ureña
Sergi Asensi
Elies Casalta
Alfons Fabra
Rosa M. Ureña
Mireia Marqués
Bernat Garcia
Vicent Català
Rosa Maria Montiel
Enric Estruch
Jaume Berenguer
Robert Blasco
Enric Capilla
Joan Ramon Gomis
Benjamí Doménech
Salvador Sendra
Josep Contell
Josep Chaqués
Anna Gascó
Ximo Calvo
Francesc Hurtado
Sebastià Penya
Francisco Blanquer
Sergi Lluis Constant
Quico Fernandez
Salvador Quijal
Vicent Ribera
Joan Carles Martinis
Ginés Parra
Salvador Català
Vicent Franell
Vicent Francisco Mingol
M. Eugenia Sánchez
Armand Martin
Xelo Tomàs
Ismael Diez
Empar Vidagadany
Inma Riera
Rafael Campos
Vicent Rubio
Lluis Alcaide
Miquel César Sivera
Sixto Llop
Joan Masanet
Vicent Marqués
Roser Furió i Antoni
Vicent Vinyals
Pere Josep Picornell
Francisco Torrent
Asun Moll
Sergi Silvestre
Pau Folqués
Antoni Gómez
Joan Antoni Puerto
Belén Català
Hèctor Villar
Manuel Martínez
Antoni Banyuls
Salvador Ronda
Eduard Corneig
Miquel Castillo
Josep Antoni Navarro
Hermenegild Maria Femenia
Higi Daniel Garcés
Màrius Peiró
Maria José Escrig
Pepe Gil
Carlos Lopez
Josep Angel Carruana
Joaquin Morant Peiró
Jesús Prats
Enrique Crespo
Pere Peiró
Fina Mateu
Jan Manel Conejero
Joan Manuel Ferrer Messeguer
Cesar Gargallo
José Manuel Rubio
Joaquin Pons
Francisco Gil
Francesc Mateu
Vicet Colomer
Àlex Ruiz
Josep M Aulló
Toni Monjo
José Cerezo
Àngels Avargues
Rosa Maria Ferrando
Maria José Valls
Manuel Martínez Pulido
Amabel Palau
Josep Cerezo Salt
Elvira Banyuls
Vicent Mateo San Felix
Rafael Garcia Molina
Joan Molina
Antoni Antoni
Adela Costs
Santi Cortells
Lluis Calatayud
Salvador Català
Pedro Ruiz
Pasqual Balanzà
Juan Gomis
Joan Estellés
M. Amparo Vila
Pep Martí
Francesc Avargues
Gloria Sanchez
Santi Gomar
Salvador Climent
Alex Giner
Pere Escortell
Joan Bonet Hancox
Daniel Carbonell
Josep Ignasi Marco
Joan Orpí
Joan Francesc Molines
Anna Maria Andres
Josep Vicent Belda
Vicent Ginestar
Josepa Gilabert
Màrius Ivorra
Joan Antoni Gisbert
Josep Pallardó
Miquel Àngel Martínez
Francesc Moltó
Joan Miquel Tomàs
Juan Daniel Sanchez
Andreu Sanç Banyuls
Isabel Morant Lacomba
Rafael Benet
Vicent Carrió
Teresa Ballester
Jose Carlos Esteve Boix
Rafel Mira
Noélia Alberola i Elena
Empar Carceller Centelles
Raquel Pons Bosch
Vicent Josep Fortea Marzà
Isidre Crespo
Noelia Miralles Gilabert
Jordi Navarrete
JOSEP VICENT MARTÍNEZ TORRES
Jacinta Rubio
Rosana Seguí
Anna Garcia Pitarch
Consol Barberà i Guillem
Artur Hernandez Gastaldo
Josep Pasqual Bondia
Rafa Àngel Carbonell
Josep Esplà Albiach
Francesc Cueva Mir
Enric Roca
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada